**********

Den første større øvelse på webmaster kurset

[kalender forside]



I sne står urt og busk i skjul. Det er så koldt derude.
Dog synger der en lille fugl på kvist ved frosne rude.
 
(B.S.Ingemann, 1831).

fuglivindue

jegkanikketaaleatsedyrsulte

 

Fodre eller ej?

Der har været megen diskussion i medierne om, hvorvidt man skal fodre fuglene om vinteren eller ej. Nogle kloge hoveder påstår, at det direkte er forkert og skadeligt for fuglene at blive fodret. Andre siger, at det selvfølgelig er vores pligt at hjælpe vores fjedrede medskabninger med at overleve vinteren, nu da vi selv har sørget for at fjerne en stor del af deres naturlige fødekilder.

Jeg kunne personligt ikke drømme om, at lade være med at lægge foder ud, mens jeg selv sidder lunt indendøre og opbygger mit fedtlag til igen verdens nytte.  Jeg føler mig ikke som en naiv gammel tante af den grund.

Dog er der lidt om snakken fra "kynikernes" side. De allerfleste arter klarer sig ganske udemærket uden fødehjælp. Naturen bruger hårde vintre som en mekanisme til at tynde ud i bestanden, så kun de mest hårdføre er tilbage til at føre arten videre. Er der for mange fugle, der klarer den til foråret, vil der være for stor konkurrence om både føde og territorier og deraf følgende sultedød.

Men alle os blødhjertede dyreelskere har alligevel nogle argumenter tilbage, som kan retfærdiggøre vores "moderinstinkt". Fuglene har nemlig vænnet sig til at vi fodrer dem gennem mange generationer. Derfor er hjælpen især vigtig for mange fugles overlevelse i hårde vintre. Desuden får vi og vores børn en gratis mulighed for at studere fuglene på tæt hold og lære mere om deres adfærd. Indrøm det - vi gør det ikke kun deres sorte "perleøjnes" skyld, men lige så meget for vores egen skyld(sforladelse)..

fuglebort

Hvordan skal man fodre?

Det er ikke nok bare at hælde et par kilo brød og korn ud på gårdspladsen eller fuglebrædtet og så glemme alt om det. Der er nemlig stadig noget, der hedder bakterier. Heller ikke fuglene har godt af at spise fordærvet eller tilsølet mad. Især i milde vintre vokser mikroberne lystigt i blandingen af våde og overklattede madrester, hvis der ikke bliver gjort rent med mellemrum. Der er desuden store muligheder for at fuglene kan sprede sygdomme til hinanden ved foderstederne. Så derfor:

Hellere fodre lidt men ofte
Gør foderpladserne rene ofte. Læg evt. maden på et underlag, der kan vaskes
Kom korn i foderautomater til de mindre fugle. Det holder kornet tørt og rent

Foderpladsen skal gerne være tæt på buske eller krat, hvor fuglene kan søge ly for vind og vejr samt sultne rovdyr. Her er forslag til forskellige måder at fodre på (....)

Fuglene har forskellige vaner. Nogle kan bedst lide at spise nede på jorden, mens andre foretrækker at indtage dagens ret på træernes yderste kviste.Derfor skal man sørge for at lægge foder ud forskellige steder, så det passer til kundernes præferencer. Og hvad er så det?

fuglebort

Hvad skal man give dem at spise?

Her er menukortet for nogle af de mest almindelige gæster i vores haver. Men husk - mange glemmer det vigtigste, nemlig at sørge for rent og isfrit vand. Ifølge Dansk Ornitolog Forening kan det give op til 50% flere fugle i haven. For at gøre det nemmere for sig selv kan man lægge et stykke plastic i bunden af fuglebadet, så man hurtigt kan vippe isen ned. Kogende vand er en dårlig ide (fuglene kan blive forkølede af at blive fugtige og derefter afkølede). Jeg burde heller ikke skulle minde jer om, at det er en rigtig tåbelig ide at hælde salt eller frostvæske i vandet - men det er der stadig nogle åndspygmæer der gør, for at forhindre vandet i at fryse til så hurtigt.

fuglegourmet

Menukort
Art: Speciel opførsel: Føde:
Blåmejse Angriber gerne andre fugle. Hav derfor flere fodersteder Fedtholdigt føde, helst hængt op i træerne. Talg, nødder, solsikke, mejsekugler
Musvit Ankommer én ad gangen, da den stærke spiser først. Spred derfor føden mellem flere steder Talg, fedt, nødder, solsikke, mejsekugler
Jernspurv Spiser helst fra jorden Fine frø (valmue, hirse, raps), rosiner, frugt, bær
Rødhals Kun én i hvert territorium. Tillidsfuld overfor mennesker Rosiner, bær, havre
Sjagge Ofte i store larmende flokke. Kaster sig over æbler og æder hæmningsløst til de får diarré! Æbler, æbler og flere æbler, (rønne-)bær, rosiner, nødder
Solsort Æder helst fra jorden men også gerne fra fuglebrædt. Meget stridslystne og bruger al krudtet på at jage artsfæller. Spred foderet meget ud i området Havre, rosiner, bær, frugt, nødder, fedtholdig foderblanding
Bogfinke Meget sky Bær, små frø, malet korn, hakkede nødder
Grønirsk Grådig og aggressiv. Jager alle væk og æder til alt er væk Solsikke, grovmalet korn, hakkede nødder, bær, mejsek.
Grønsisken Gerne i store flokke Fine frø (valmue, hirse, raps eller kanarieblanding), mejsekugler
Dompap Kommer gerne parvis Solsikke, bær, hakkede nødder, korn, frø
Gråspurv Ikke så talrig som tidligere Havre, korn, fine frø, mejsek.
Skovspurv Forveksles ofte m. grå-ditto korn, havre, fine frø, mejsek.
Stær Bliver helst på jorden Havre, talg, fine frø, bær
Duer (Skov- og Tyrkerduer) Bliver helst på jorden LIDT korn og havre
Vandfugle (ænder, gæs, blishøns mv) Største gave til dem er isfrie områder mere end føde LIDT korn, brød, kogte kartofler. For mange fugle på et lille område giver problemer
Rovfugle og ugler Åbn gerne lader, lofter og skure så uglerne kan komme ind i varmen.

Og piv så ikke, når rovfuglene tager en kornfed due eller gråspurv ved foderbrædtet. Alle skal leve.

Ryd områder for sne og udlæg korn - ikke til rovfuglene men til musene..lækre fede mus! Sæt gerne en pæl til at holde udkig fra. Hæng kødstykker op, så andre dyr ikke kan nå dem.

Og så kan vi måske med samvittigheden i orden selv gå ind til det veldækkede bord og sætte tænderne i.... nååh ja..

gaas.gif (1897 bytes) 

Mennesket er nu en underlig dobbeltmoralsk størrelse!

Hvis du har Netscape 4, kan du noget sjovt her.

julemusik julegiffersnaps