logo

kjerbyes tegning af får

filtet fugletaske

Man tager et får......


...vælter det om og klipper derefter forsigtigt ulden af kræet (helst med landmandens accept), fjerner græs og møg, karter substansen og farver det måske efterfølgende. Voila! Så har man karteflor.

Derefter er det op til filtefolket at bruge fantasien (og en masse vand, sæbe og knofedt) til at skabe ting og sager af ulden. Det kan blive til alt - fra praktiske ting som sko, hatte og kjoler til bamser, farverige "malerier", skulpturer og moderne installationer.

Men det er ikke en ny opfindelse, tværtimod. Tovning eller filtning blev brugt ihvertfald 600 år f. Kr. I Asien har steppefolkene udviklet metoden, hvorefter den bredte sig til andre dele af verden. Filtede ting har også været en del af vore fjerne forfædres beklædning, f.eks. er der fundet ting fra vikingetiden.

At filte har derefter været en gammel husflids-tradition i Norden, glemt i lang tid og blev så "genopdaget" i Sverige sidst i 60'erne, hvor man stadig fandt folk, som mestrede håndværket. Teknikken er nu blevet meget populær og dyrkes både i skolerne og i fritidsundervisningen.

De mere profesionelle filtere holder en del udstillinger og workshops, som du kan læse mere om på foreningen Grimas hjemmeside.

Se hvordan en filtedukke blive til.

Jeg stiftede første gang bekendtskab med filtehåndværket på Thorstedlund Kunsthøjskole under et sommerkursus. Jeg var egentlig tilmeldt malekurset, men da det var overtegnet, blev jeg "bearbejdet" til at skifte over til filteholdet (jeg ved ikke, hvorfor det altid er mig, der bliver udvalgt til at ofre sig, men jeg er jo så flink!!).Og da jeg først kom i gang, viste det sig at være ganske morsomt. Men efter to uger med marathonfiltning - man kunne jo ikke få sig selv til at holde inde, når dagen var gået - var vi også mærkede af det hårde arbejde, selvom vi fik noget fra hånden.Man står bøjet over filtebordet med hænderne i sæbevand og gnubber huden af fingrene i timevis. Men det er ganske hyggeligt og socialt.

Links til filtesider

Grima Foreningen for filtere

Birgitte Krag Hansen

Hattemagerhåndværket

Kartehuset (butik)

Børnetøjsfabrik silkwool.dk

Norske Filtmakere

International Feltmakers Association

North American Felters' Network

Wild Turkey Felt Makers

Og tro det eller lad være, men næste sommer var jeg der igen, og denne gang valgte jeg filteholdet helt frivilligt. Derefter har jeg også nydt godt af kyndige undervisere som Lis Dokkedal og Hella Olsson på aftenskole i et par sæsoner. Men det er mest en sommerbeskæftigelse for mig, da det store vandpjaskeri bedst egner sig til haven..

Bor du i nærheden af Roskilde og har lyst til at mødes omkring filtebordet, er du velkommen til at skrive - også hvis du bare vil snakke om vores fælles hobby over e-posten. Benyt gerne: gæstebogen. Jeg har så meget at lære endnu!

Se eksempler på mine masker - dyretasker - figurer

Litteraturforslaag

Alice Karlmann: Tovning - filtning/valkning (Rosenkilde og Bagger)
Anette Damgaard: Filt. Kunst-Teknik-Historie (Hovedland 94)
Gunilla Sjöberg: Tova. Gammal teknik på nytt sätt. (LTs Förlag 94)
Charlotte Buch: Arbejdshefte til beklædningsfilt (C. Buch 1999)
Lene Nielsen: Mosekonens filtebog (Skarv)
Birgitte Kragh Hansen: Filt i form & Skulpturel filtning
- : Skulpturel filtning (Høst & Søn 1999)
Filtevenindernes dyrebog: Ditlevsen m.fl. (Akacia)
Anne Marie Kristensen mfl.: Filt selv dyr
Tinna Nørskov Hansen: Filtning
Grete Lottrup: Filtning - Nunofilt & Nålefilteflor. (Olivia)

Patricia Spark: Scandinavian-Style Feltmaking (Shuttle Craft Books)
Inge Evers: Feltmaking. (Lark Books 1987)
Mary Burkett: The text of the Feltmaker (Abbot Hall text Gallery 79)
Beverly Gordon: Feltmaking


Se flere eksempler på Kartehusets hjemmeside.

 

 

-

musik bladhylden hobbyrummet job forside hobbyrummet filtebordet